Företagens samhällsansvar måste diskuteras

Ericssons besked om att varsla flera tusen anställda i Sverige har med rätta rört upp känslorna. IF Metalls ordförande Anders Ferbe skrev på debattplats i Expressen i helgen: Ericssons varsel är ett svek mot Sverige.

”Anställda har gett många av sina bästa år för företaget och Sverige som land har investerat enorma resurser i Ericssons framgångar. Det verkar inte räcka för företagets ledning och ägare. Istället för att vara med och bygga industrin i vårt land starkare, väljer Ericsson att hissa bekvämlighetsflagg”, skriver Ferbe.

Ferbe pekar på att Ericsson gjort sig av med nästan två tredjedelar av sina anställda i Sverige under 2000-talet. Om nu fabriken i Katrineholm stängs och de aviserade nedskärningarna i Borås, Kumla och Stockholm genomförs finns det nästan ingen produktion kvar i landet.

Risken är att när produktionen försvinner försvinner också teknisk utveckling och forskning. Vi har sett det hända på läkemedelindustrins område exempelvis.

Ferbe har rätt i att Ericssons varsel både är ett dråpslag mot enskilda arbetstagare och kommuner men också ett svek mot Sverige som industrination. Det håller inte att företagsledningar ställer krav på politiker att gagna företagendet på olika sätt och sen bara dra utomlands i jakt på ännu högre lönsamhet. Å ena sidan ska Sverige – både arbetare och beslutsfattare – ställa upp på företagen – å andra sidan struntar sen företagen i att vara goda samhällsaktörer tillbaka.

Industriansvaret måste rimligen bygga på ömsesidigt ansvarstagande.

Sveriges industrihistoria har visat att ett gott samspel mellan stat och marknad, mellan beslutsfattares satsningar på infrastruktur, utbildning och forskning och företagens satsningar på utveckling, ger god skörd. I en globaliserad ekonomi är det förstås svårare att värna ”inhemska intressen” men samtidigt är det fortfarande så att företag verkar i samhälleliga kontexter och som sådana har de också ett samhällsansvar.

Regeringen Löfven har utlovat satsningar på en återindustrialisering av Sverige – här finns höga förväntningar bland både fackföreningar och företagsledare. Men att som Ericsson cyniskt hissa bekvämlighetsflagg eller som Element Six i Robertsfors som Dagens Arbete skriver om idag, där motivet till att lägga ned fabriken ter sig mer eller mindre obegripligt, är exempel som knappast inger förtroende för svenskt industriföretagande.

Det handlar inte om ”ekonomi” säger ägarna. Utan om att stärka konkurrenskraften. Och att Robertsfors ligger fel. Det som fungerat väl i 40 år gör det visst inte i dag.

Hög tid att diskutera företagens samhällsansvar! Det kan knappast bara vara skattebetalares och arbetares sak att värna Sveriges som industrination.

Helle Klein

En reaktion på ”Företagens samhällsansvar måste diskuteras

  1. Ping: Tiden, inte Ericsson, svek Sverige som industrination

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s